Inhimillinen konsultointityö – Onko se edes mahdollista?

Konsultin titteli on monelle, erityisesti teknisemmän alan asiantuntijalle, pelottava ja jopa luotaantyöntävä ammattinimike. Konsultti-sanasta saattaa herätä mielikuva äärimmilleen ajetusta työn mittaamisesta ja arvioinnista, ylimitoitetuista vapaa-ajalle ulottuvista laskutus- ja työmäärätavoitteista sekä kovan keskinäisen kilpailun ajamista yrityskulttuureista.

Maailma ja aika ovat ajaneet useimpien tällaista toimintatapaa edustavien yritysten ohi. Silti tietyt tunnetut lainalaisuudet viimeistä kulmaa myöten optimoiduissa konsulttitaloissa saattavat pitää paikkansa.

Kumpi houkuttelee enemmän: sisäinen asiantuntijuus vai konsultin rooli asiakasprojekteissa?

Rekrytointien yhteydessä sekä keskustellessamme oman henkilöstömme kanssa me 2NS:llä olemme usein pohtineet, miten konsultin työ eroaa niin kutsutusta in house-pestistä tietoturva-alalla. Onko talon sisäisessä IT- tai tietoturvatiimissä toimiminen parempi vai pahempi paikka tietoturvan ammattilaiselle? Molemmissa on varmasti puolensa.

Konsultointi jo sanana saattaa herättää tarpeen heittää vitsiä pitkistä päivistä, toisiaan seuraavista keisseistä, unettomista öistä sekä kalliista laskuista asiakkaille. Konsultointia voidaan kuitenkin tehdä myös toisin, asiakkaan lisäarvoa kasvattamalla ja työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtimalla. Tässä monet IT-alan palvelutalot ovat näyttäneet hyvää esimerkkiä.

Miksi juuri sinun kannattaisi ryhtyä konsultointirooliin tietoturva-alalle?

Me 2NS:llä näemme itsemme enemmänkin asiantuntija- kuin konsulttitalona, juuri jälkimmäiseen kertyneen negatiivisen klangin ja arvolatauksen vuoksi. Ammattilaisemme ovat tuttavallisemmin muun muassa valkohattuhakkereita, tietoturvan johtamisen asiantuntijoita tai tietoturva-arkkitehteja.

Työmme sisältö on kuitenkin usein perinteisessä mielessä konsultointia. Autamme ja neuvomme asiakkaitamme ratkomaan tietoturva-asioita aiempaa paremmin. Olkoon nimitys tälle sitten mikä hyvänsä, tärkeintä on, että asiantuntijuutemme kertyy asiakkaille kasvaneeksi tietoturvakyvykkyydeksi.

Inhimillinen työkulttuuri ja työn yhdistäminen terveellä, hapekkaalla tavalla muuhun elämään ovat olleet toimintaa ohjaavia perusarvoja yrityksen perustamisesta lähtien. Kannustammekin tietoturva-alan asiantuntijoita, ja sellaiseksi haluvia, haastamaan omat ennakkoluulonsa konsultoinnin suhteen.

Seitsemän syytä siirtyä tietoturvan huippuosaajaksi konsulttitaloon

  • Vaihtuvat ongelmat viehättävät. Pääset kokeilemaan erilaisia toimeksiantoja ja voit vaihtaa myös projektista toiseen, jos jokin työkokonaisuus alkaa pidemmän päälle puuduttaa tai haluat oppia uutta toiselta työalueelta.
  • Konsultointitehtävissä oppimisesi eskaloituu erilaisten projektien myötä. Pääset soveltamaan jo oppimaasi uudenlaisissa ympäristöissä erilaisten ihmisten kanssa. Teknisemmille ammattilaisille tämä voi tarkoittaa erilaisia ja uusia teknologioita. Kaikissa rooleissamme erilaiset yrityskulttuurit ja vastaan tulevat toimintamallit avartavat omaa näkemystä. Tietoturvan rooli ja merkitys liiketoiminalle avautuvat eri tavalla eri organisaatioissa.
  • Tietoturvan parissa, etenkin teknisemmissä rooleissa, pääset myös näkemään ns. state-of-the-art -henkisiä uusia järjestelmiä tai sovelluksia, joita ei ole vielä julkaistukaan. Pysyvässä roolissa jonkin tietyn organisaation sisällä saatat hyvinkin jäädä jumiin legacy-teknologian ja sen haasteiden kanssa.
  • Konsultin rooli voi näyttäytyä suoraviivaisempana kuin sisäisen asiantuntijan rooli. Siinä voit päästä nopeammin oman asiantuntijasubstanssisi ytimeen kiinni omissa työtehtävissäsi. Aikaa ei huku sisäisiin budjettikierroksiin tai muihin organisaatiopoliittisiin peitsenvääntöihin.
  • Konsulttina voit päästä laaja-alaisemmin hyödyntämään omaa osaamistasi. Joskus in-house rooleissa voi jäädä jumiin omaan urautuneeseen rooliinsa, jossa ”on ollut aina hyvä”. Konsultin työssä tilanteet elävät usein ketterämmin.
  • Tietoturvan asiantuntijatalossa projekteissa toimiessasi oman työsi vaikuttavuus voi ulottua todella laajalle erilaisten asiakkuuksien kautta. Työn sisällöllä on myös yhteiskunnallista merkitystä, kun oman työn kautta pystyt nostamaan asiakasorganisaatioiden tietoturvaosaamista.
  • Konsultointitalossa ympärilläsi on huikea joukko oman alasi asiantuntijoita. Tämän merkitys korostuu tietoturvan parissa, missä asiat kehittyvät valtavaa vauhtia ja on kaikille hyödyksi, että oppiminen kumuloituu tiimissä tietoa jakamalla ja työkavereilta oppimalla. Ei tarvitsekaan koittaa pysyä kaikesta kärryillä.

Me 2NS:llä etsimme parhaillaan uusia työkavereita asiantuntijoiksi osaksi tietoturva-ammattilaisten yhteisöämme. Jos yllä esitellyt syyt saavat sinut harkitsemaan konsultoivaa roolia tietoturvan huippuammattilaisten seurassa, voit tutustua urasivuihimme ja jättää myös avoimen hakemuksen. Meillä haetaan parhaillaan laaja-alaisia tietoturvan osaajia. Lisätietoa meistä työnantajana voit kysyä halutessasi rekrytointivastaavaltamme Jaanalta.

Etsimme nyt tiimiimme uutta projektipäällikköä!