Hakkeri – Millainen on hakkerin työpäivä?

Hakkeri – ammatti, joka kuulostaa kiehtovan mielenkiintoiselta! Millainen on hakkerin työpäivä 2NS:llä? Mitä työtehtäviä valkohattuhakkerin työpäiviin kuuluu? Mikä on hakkerin on-site -päivä ja mikä taas on toimistopäivä?

Annoimme kynän Janille, joka toimii 2NS:llä valkohattuhakkerina. Hän kertoi työpäiviensä sisällöstä ja siitä, miksi hän viihtyy 2NS:llä. Lue lisää eettisesti hakkeroivan valkohattuhakkerin työstä!

Hakkerin on-site -päivä

Hakkerin työpäivät voidaan jakaa on-site -, toimisto- ja etäpäiviin. On-site -päivinä valkohattuhakkeri työskentelee asiakkaan toimitiloissa, toimistopäivinä hakkeri työskentelee 2NS:n omalla toimistolla ja etäpäivinä taas voi työskennellä kotona tai vaikkapa mökillä. On-site -päivät asiakkaan luona vaihtelevat toimeksiantojen mukaan ja ovat sisällöltään monipuolisia. On-site -toimeksiannot koostuvat useimmiten asiakkaiden sisäverkossa toimivien palveluiden tietoturva-auditoinneista tai erilaisten järjestelmien ja prosessien tietoturvakatselmoinneista. Hakkeri tekeekin erilaisia työtehtäviä asiakkaan luona ja työtehtävät vaihtelevat asiakkaan mukaan.

”Otin vastaan toimeksiannon lähteä tekemään uhkakartoitusta/riskianalyysia asiakkaan sisäverkossa toimivalle järjestelmälle ja sen prosesseille. Olin ollut kyseisen asiakkaan luona jo aikaisemmin tekemässä muita toimeksiantoja, joten käytännön asiat ja yhteyshenkilöt olivat tuttuja. Alkujärjestelyjen jälkeen olen voinut itse määrittää työpäiväni, ottaen tietenkin huomioon muiden työntekijöiden aikataulut ym. On-site -päivät ovat mielestäni mukavaa vaihtelua toimistopäiviin ja niiden parissa saa laajemman näkökulman työhön. On-site -toimeksiantoja on ollut melko tasaisesti ja tähän mennessä itse on voinut olla aina vaikuttamassa työtehtävien valintaan. Itse olen myös aina halunnut päästä tekemään työtehtäviä mahdollisimman laajalla skaalalla, joten on-site -tehtäviä olen ottanut vastaan mielelläni melko alusta alkaen.

Pyrin ottamaan työjaksojen sisällöstä selvää mahdollisimman paljon etukäteen, jolloin pystyn arvioimaan tarvittavan työmäärän. Tänään kävelin rauhassa töihin äänikirjaa kuunnellen aamulla klo 8-9 aikoihin. Kulkulupa-asiat saatiin asiakkaan kanssa hoidettua jo edeltävällä viikolla, joten sain kulkea töihin omassa rauhassa. Työpäivä asiakkaan luona alkaa yleensä työvälineiden valmistelulla ja teekupposella. Tänään aamupäivä sujui yllättävän nopeasti erään etäyhteysongelman korjaamisessa ja asiakkaan tapaamisessa, jossa käytiin läpi projektin yksityiskohtia. Tapaamisessa keskustelin asiakkaan kanssa tutkimani järjestelmän sisältämistä palveluista ja sen yksityiskohtaisemmista toiminnoista. Sain samalla linkkejä heidän sisäiseen tiedonhallintajärjestelmäänsä. Ongelmat saatiin korjattua ja pääsin aloittamaan työkalujen asennuksen testikoneelle. Asennuksien yhteydessä hoidin samalla yhteydenpitoa muihin asiakkaan työntekijöihin sähköpostitse ja lueskelin asiakkaalta saamia tietoja.

Iltapäivän puolella alkoi jo nälkä iskeä, joten päätin pitää ruokatauon. Useimmiten käyn syömässä lounaan jossain ravintolassa, mutta tällä kertaa olinkin aamulla laittanut eväät töihin valmiiksi. Iltapäivä sujui tehokkaasti kartoitusta rakennellessa, raporttia kirjoitellessa ja viestitellessä eri asiakasvastaavien kanssa. Tällä kertaa pidin hieman tavallista pidemmän päivän korvatakseni edellisen lyhyemmän päivän ja lähdin kotiin noin klo 18 aikoihin.”

Hakkerin toimistopäivä 2NS:n toimistolla

Valkohattuhakkerimme työskentelevät 2NS:n toimistolla niiden toimeksiantojen parissa, jotka eivät vaadi läsnäoloa asiakkaan toimistolla. Työtehtävistä riippuen työnteko onnistuu myös etänä kotoa käsin. Toimistopäivät eroavat on-site -päivistä sisällöltään, mutta ovat myös on-site -päivien tapaan erittäin monipuolisia ja hakkeri pääsee myös toimistopäivinä mielenkiintoisten tehtävien pariin.

”Toimistopäivien parissa saa viettää työpäivää rennommin. Töihin tullessa voi rauhassa keittää kupin teetä ja syödä jopa aamupalan. Yksittäinen toimeksianto, kuten esimerkiksi web-applikaation tietoturvatestaus kestää laajuudesta riippuen muutamasta päivästä jopa pariin viikkoonkin. Työpäivän aloittaminen toimistolla vaihtelee sen mukaan aloittaako uutta toimeksiantoa vai jatkaako edeltävää. Uuden toimeksiannon yhteydessä on mukavaa lueskella projektin suunnitelmaa ja sisältöä läpi teekupposen äärellä ja samalla tehdä tarvittavia asennuksia ja päivityksiä. Mikäli aamulla aloittaa jatkamaan aiemmin aloitettua työtä, on mukavaa kertailla tehtyjä testejä ja lueskella aiheeseen liittyviä artikkeleita, joihin on törmännyt. Jopa vapaa-aikanakin on tullut lueskeltua kaikenlaista, mutta sitä ei tietenkään vaadita. Itse pyrin aktiivisesti seurailemaan alan uutisia ja muita tapahtumia, jotka myös epäsuorasti auttavat kehittymään töissä. Työmatkojen aikana olen yleensä kuunnellut äänikirjaa tai alaan liittyviä podcasteja.

Työpäivien sisältö vaihtelee melkoisen paljon, eikä mikään päivä ole ollut samanlainen kuin aiemmat. Jokainen työtehtävä on omanlaisensa ja melkein aina täytyy tutkia jotain uutta työkalua, sovellusta, protokollaa, tms. Itse nautin siitä, että joka päivä pääsee tutkimaan jotain uutta ja kehittymään jollain osa-alueella. Työajat ovat lähtökohtaisesti aina itse määriteltäviä, tietenkin poissulkien sovitut tapaamiset ja mahdolliset aikataulut, jolloin tulisi olla tavoitettavissa. Työympäristössä on selkeästi otettu huomioon mahdollisimman kevyt byrokratia, jota arvostan suuresti. Tällä tavoin jokainen työntekijä pääsee kehittymään omien toiveidensa mukaisesti ja kaikkien mielipiteet otetaan huomioon tasavertaisina.”

Kuulostiko Janin kertomus valkohattuhakkerin työstä mielenkiintoiselta? Oletko hakkeri ja haluaisitko liittyä joukkoomme? Etsimme joukkoomme tietoturvasta kiinnostuneita valkohattuhakkereita, joten katso avoimet työpaikkamme ja hae!